Vaginale infectie

Wat is een vaginale infectie?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vaginale infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en een schimmel (candida). Voor SOA's zie bij ‘geslachtsziekten’.
In de vagina leven bacteriën en schimmels. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde soorten bacteriën kunnen gaan overheersen. Dit wordt ook wel bacteriële vaginose genoemd. Er is dus geen besmetting of infectie, maar een toename van een bacteriesoort die normaal in de vagina thuishoort. Als de schimmels gaan overheersen, ontstaat een schimmelinfectie, ook wel een candidainfectie genoemd.
 

Welke klachten geeft een vaginale infectie?

Een bacteriële vaginale infectie (vaginose) kan onaangenaam ruikende, overvloedige afscheiding veroorzaken.


Een candidainfectie geeft jeuk en witte, soms wat brokkelige, niet-ruikende vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen of vrijen kan hierdoor pijn doen of een branderig gevoel veroorzaken.
 

Hoe vaak komt een vaginale infectie voor in de algemene bevolking?

Een vaginale afscheiding is een veel voorkomend probleem, de incidentie in de huisartsenpraktijk is 1,5% per jaar voor de totale groep vrouwelijke patiënten. Voor vrouwen van 19-24 jaar is dit 3,5% en voor vrouwen van 25-44 is dit 3,0% per jaar. Het grootste gedeelte hiervan wordt veroorzaakt door een candida infectie, gevolgd door een bacteriële infectie. 419
 

Hoe vaak komt een vaginale infectie voor bij mensen met een verstandelijke beperking?

Hoe vaak vaginale infecties voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking is onbekend.

Het is te verwachten dat vrouwen met een verstandelijke beperking door een beperkte hygiëne en/of medicatiegebruik (antibiotica of corticosteroïden) hier vaker of minstens even vaak last van hebben als vrouwen in de algemene bevolking.

 
 
3% tot 3,5% Algemene bevolking
Bij mensen met een verstandelijke beperking is dit niet bekend

347

347

NHG-werkgroep Standaard Fluor vaginalis. NHG-Standaard Fluor vaginalis(Tweede herziening). Nederlands Huisartsengenootschap 2016.

NHG-werkgroep Standaard Fluor vaginalis. NHG-Standaard Fluor vaginalis(Tweede herziening). Nederlands Huisartsengenootschap 2016.