Likdoorn
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn (eksteroog, clavus) is een verdikking van het eelt aan de voet. Dit komt door verhoogde druk op een plek op de huid. Dit kan komen door (niet goed passend) schoeisel, overgewicht of standafwijkingen van de voet.
Welke klachten geeft een likdoorn?
Een likdoorn geeft pijnklachten bij belasting of druk. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms niet mogelijk deze pijnklacht kenbaar te maken. Het kan zijn dat de omgeving dan alleen een gedragsverandering opmerkt.
Hoe vaak komt een likdoorn voor in de algemene bevolking?
Per jaar komt 0,36% met een likdoorn bij de huisarts 336 . Dit is waarschijnlijk een onderschatting van de prevalentie, aangezien niet iedereen met deze klacht naar de huisarts gaat.
Hoe vaak komt een likdoorn voor bij mensen met een verstandelijke beperking?
Het is onbekend hoe vaak mensen met een verstandelijke beperking last hebben van een likdoorn.
Gezien de risicofactoren (standafwijkingen, overgewicht) en het feit dat niet iedereen goed kan aangeven dat de schoenen niet goed zitten (pijnlijk of knellen) is te verwachten dat likdoorns even vaak of vaker voorkomen dan in de algemene bevolking.
Voor de algemene bevolking is dit niet bekend
Voor mensen met een verstandelijke beperking is dit niet bekend
264
264Linden van der MW, Wester GP, de Bakker DH, Schellevis FG. Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk: klachten en aandoeningen in de bevolking en in de huisartspraktijk. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/RIVM 2004.
Linden van der MW, Wester GP, de Bakker DH, Schellevis FG. Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk: klachten en aandoeningen in de bevolking en in de huisartspraktijk. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/RIVM 2004.